We besteden steeds meer tijd, geld en kilometers aan plezier maken en genieten. Nog nooit telde Nederland zoveel evenementen, festivals, koopzondagen, megabioscopen, tweede woningen, indoorspeeltuinen, musea en spectaculaire attracties. Voor haar boek Pret. Leisure en landschap onderzocht Tracy Metz de invloed van de vrijetijdsindustrie op onze omgeving.

Een ‘vrijblijvend, recronomisch landschap’ verdringt in hoog tempo het strakke sobere Hollandse nutslandschap van dijken, polders en civiele kunstwerken, constateert Tracy Metz in haar boek Pret. Leisure en landschap. ‘Joyeus en onbekommerd rekken we de maakbaarheid van Nederland op totdat die ook wildwesttaferelen bevat of kersverse “wildernis” met Poolse pony’s en Schotse Hooglanders, of Ot & Sienachtige boerderijtaferelen of bergen en skischansen in het vlakste land ter wereld’, schrijft ze. En: ‘Genieten is geen voorrecht meer, maar een plicht.’
Voor haar boek bezocht ze een half jaar lang de meest uiteenlopende recreatieoorden in het hele land. Het was nog maar een kleine greep uit een duizelingwekkend aanbod: het aantal nieuwe attracties en evenementen is tussen 1986 en 1997 verac…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden