Het kost me moeite om Eva Nieuwhof (17) bij te houden. Met een flink tempo beent ze in de lentezon over de Tsjerkeboarne in Oppenhuizen (Fr.).

‘We zijn niet zo kerks hoor’, zegt Eva. ‘Mijn moeder is meer actief op de christelijke basisschool, als secretaresse bij de ouderraad. En ze heeft de tussenschoolse opvang opgezet. Bij de slager, waar we zo langs komen, werkt ze in de winkel. En het verhaal is nog niet uit, want ze leert nog voor hondentrainster ook.’
Haar vader was helemaal een actieveling. ‘Hij deed de Oranjevereniging, kon op ieder muziekinstrument spelen behalve gitaar, heeft de harmonie Euphonia opgericht en zat in de ijsclub. Hij had letterlijk twee rechterhanden. Wat hij zag, maakte hij. Hij had een bootje net als wij vroeger. Maar mijn vader heeft die van ons weggedaan. Hele weekenden staat hij tegenwoordig met tweedehands boeken op de markt. Min of meer toevallig is hij die handel ingerold. Want door de week we…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden