Aan de Uniabuurt 8 te Leeuwarden staat een bijzonder café. Ik kwam daar zo'n 45 jaar geleden voor het eerst en toen was het al traditie dat je een stevig getapt biertje kreeg.

Aan de Uniabuurt 8 te Leeuwarden staat een bijzonder café. Ik kwam daar zo’n 45 jaar geleden voor het eerst en toen was het al traditie dat je een stevig getapt biertje kreeg. Als je een pils bestelde duurde dat een tijdje, want er werd op de klassieke Duitse manier getapt: de kraag van het biertje werd zorgvuldig opgebouwd door meerdere malen bij te tappen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was het zo dat je een rijksdaalder op de stevige kraag kon leggen. ‘En dat is nog zo’, vertelt Willem Annee (1955), sinds 1994 de uitbater. Hij is de schoonzoon van Willen Eijgelaar, die het etablissement overnam van zijn vader, Klaas Eijgelaar. Deze laatste begon het café op 1 juni 1912.

Het pand dateert van ongeveer 1660 en is gebouwd als notariswoning. Ook heeft er een arts in gewoond. Het…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden