Douwe Jan Joustra was de afgelopen twee jaar bij het NIDO (Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling) procesmanager van het programma Duurzame Stedelijke Vernieuwing. Een programma dat bij de nodige partijen het besef heeft bijgebracht dat onze steden op een andere manier moeten worden vernieuwd, zo concludeert Joustra nu.

Het gesprek met Douwe Jan Joustra vindt plaats in het fraaie maar ietwat desolate NIDO-kantoor in het centrum van Leeuwarden. De organisatie wordt rigoureus afgebouwd en per 31 december doet de laatste het licht uit, zo geeft Joustra aan. Het is het gevolg van het niet verlenen door het Rijk van de subsidie voor de komende vier jaar. De mentale afstand tot Leeuwarden heeft een belangrijke rol gespeeld in het afketsen van de subsidieaanvraag, aldus het donkerbruine vermoeden van de NIDO-procesmanager. Zo komt er reeds na vier jaar een einde aan het werk van de NIDO-organisatie, behoudens een klein aantal medewerkers dat een doorstart zal maken in Leeuwarden en Utrecht. Joustra is er daar één van. Op verzoek van Noorderbreedte kijkt hij terug op de NIDO-aanpak.

Was er voor het Noorden ee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden