Het Noorden van Nederland heeft meer dan genoeg kennis en ideeën in huis om op eigen kracht te draaien en de regio te laten bruisen. De kwaliteiten die hier aanwezig zijn moeten goed benut worden, aldus Menno Groeneveld, coördinator duurzaamheid bij Gasunie. Volgens hem is Noord-Nederland sterk in energie, landbouw en water, drie economische aspecten die hier nu nog onvoldoende benut worden.

Groeneveld begon als personeel en organisatiefunctionaris bij Gasunie en was in zijn eigen tijd bezig met de samenleving. Hij was onder meer voorzitter van dorpsbelangen in zijn woonplaats Oldehove. ‘Op die manier kwam ik in aanraking met allerlei overheidsinstanties en wilde ik zelf iets ondernemen.’ Zes jaar geleden was Groeneveld betrokken bij de oprichting van de Stichting Middag-Humsterland Duurzaam. De twee voormalige waddeneilanden Middag en Humsterland vormen samen een uniek gebied in het noordwesten van Groningen. Een gebied dat zich, net als vele andere regio’s in het Noorden, in een moeilijke situatie bevindt. Sociale problemen en het verlies van de vaak monumentale boerderijen dreigen. De stichting wil een ontwikkeling in het gebied op gang brengen en de negatieve spiraal do…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.