Duurzame ontwikkeling, duurzaam, duurzaamheid: de begrippen zijn inmiddels gemeengoed geworden, maar over wat het precies betekent lopen de meningen uiteen. Alleen al de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijke Engelse sustainability is discutabel. Ton Schoot Uiterkamp is voorzitter van IVEM, het Centrum voor Energie en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen. In die hoedanigheid is hij al jaren bezig met duurzame ontwikkeling.

Vraag de Inuit uit het Noord-Canadese Nunavut wat duurzame ontwikkeling is, en ze antwoorden: ‘Jagen op zeehonden’. Om de huid te verkopen, maar vooral om te kunnen eten: gezonder, en goedkoper dan het eten uit de schappen van de noordpool-supermarkt. In Noord-Groningen is de relatie tussen duurzame ontwikkeling en zeehonden een heel andere. Hier vangen we zeehonden op en beschermen we ze; niet alleen goed voor de dieren zelf, maar het draagt ook bij aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Schoot Uiterkamp ziet eigenlijk meer in de Zuid-Afrikaanse vertaling: ‘volhoudbaarheid’ in plaats van ‘duurzaamheid’: ‘To sustain betekent niet alleen dat je iets overeind moet houden, maar ook dat je eraan moet blijven werken. Het is niet statisch vasthouden wat je hebt, maar doorgaan en volhouden…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.