Hoogleraar chemie van moleculaire materialen aan de RUG Kees Hummelen is al jaren bezig met fundamenteel onderzoek naar ‘plastic’ zonnecellen. Door het ontwikkelen van een speciaal molecuul stond hij aan de wieg van een type derde generatie zonnecellen dat binnen vijf jaar toepasbaar kan zijn en op den duur een omwenteling teweeg kan brengen in de energiehuishouding.

Al ruim twintig jaar kennen we zonnepanelen op daken en op praatpalen langs snelwegen die in alle stilte bezig zijn met elektriciteitsproductie. Het actieve deel van de commerciële zonnecellen is gemaakt van silicium. Tegenwoordig worden speciale dunne foliën gebruikt met een actief laagje dat het zonlicht absorbeert. ‘Met behulp van de nanotechnologie proberen we superslimme materialen te ontwikkelen die je vervolgens op een lowtech manier in elkaar kunt smeren tot een zeer goedkope zonnecel met een redelijk rendement’, aldus Hummelen. Nanotechnologie is een verzameling van technieken in de natuurkunde, scheikunde en biologie, bedoeld om te werken met dingetjes op een schaal van 10 tot 100 nanometer; 1 nanometer is een miljardste meter, dus een miljoenste millimeter.

Zonnecellen
Kees …

Trefwoorden