Op de bodem van de stadswateren van Groningen bevindt zich een keur aan historische verontreinigingen. Van kwik en asbest tot grof vuil en handgranaten. In 2001 is daarom een groot baggerproject gestart. Komende zomer is de Diepenring rond het centrum aan de beurt.

Het is een zonnige en koude namiddag als we in de Groningse Oosterhaven praten met Roel Voetberg, waterbodemdeskundige van waterschap Hunze en Aa’s, over sanering en onderhoud van binnenstedelijk water. Groningen vormt een knooppunt van verschillende stroomgebieden en op de bodem van de stadswateren heeft zich in de loop der tijd een enorme hoeveelheid grof vuil en verontreinigd slib opgehoopt. Sinds 2001 zijn baggeraars bezig dat weg te werken. Een megaklus.
Grote charterschepen liggen deze winterperiode in de Oosterhaven afgemeerd aan lange drijvende steigers. ‘Dit moet straks de tijdelijke huisvesting van woonschepen worden’, zo legt Voetberg uit. Voor de komende zomer staat namelijk de Diepenring (de gordel van grachten rond de binnenstad) op het programma. ‘De woonschepen, binnen h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.