Bronneger (Dr.) is een dorp met 122 inwoners en 48 huizen. In de stromende regen staan we midden op de Dorpstraat stil, een rode klinkerweg met aan beide kanten eikenbomen. ‘Hier loop ik mijn hele leven al’, zegt Reinard Everts (18).

‘Verderop aan de rechterkant ligt de schapenwei van mijn oma. Nog echt in de oude staat. Een langgerekt perceel met aan een kant een eikenhakhoutsingel. En links een heining van wat palen met het soort draad dat ze nu niet meer gebruiken. Toen opa overleed in 1988, bleef oma Roelie doen wat ze altijd hadden gedaan. Maar meer dan honderd schapen houden is enorm veel werk. Je bent nachten in de weer als ze moeten lammeren. En denk eens aan het hooien.
Er was nog een weiland vlak bij haar huisje en nog een derde wei aan de andere kant van het dorp. Wij woonden toentertijd in Drouwen in een spiksplinternieuw huis op de hoek van de Tiekamp en de Hoofdstraat. Toen ik tien was, vond mijn vader dat we dichter bij oma moesten gaan wonen, ook al zaten we maar 2200 meter van haar vandaan. Dus verh…

Trefwoorden