‘Komt er wat in?’ vraagt een vrouw. Samen met Nienke van Kampen (16) tuur ik door het hekwerk dat om de met onkruid begroeide speelplaats van haar vroegere basisschool is gezet. Het vroegere gebouw van de Burgemeester Thalenschool in Akkrum (Fr.) op de hoek van de Sinnebuorren en het Boerepaed staat al een tijdje leeg en dat is te zien ook. Kennelijk worden we voor gegadigden aangezien want de vrouw herhaalt, terwijl ze langzaam haar boodschappen uit de auto haalt, haar vraag: ‘Komt er wat in?’

‘Een leuke school was het, zo midden tussen de woonwijken. Gezelliger dan het huidige gebouw. Dat staat aan de Ombocht, helemaal aan de rand van het dorp. Hier heb ik ook nog drie jaar les gehad toen ik op de mavo zat. Allemaal jeugd uit Akkrum. Kleine groepjes, je kende elkaar. Samen met mijn vriendin Sanne ben ik naar de mavo gegaan.
Ik ben helemaal niet zo’n studiebol maar toen we nog hier in het dorp zaten, ging het heel vlot op school. Ik ben dyslectisch. Me op mijn gemak voelen op een school is belangrijk voor me. De grote verandering was toen ik voor de vierde klas naar Grouw moest. Verschrikkelijk vond ik dat. Grote klassen. Je verdronk. Ik had ineens helemaal geen zin. Maar ik heb het toch gehaald.
Met Sanne heb ik vanaf mijn twaalfde op kinderen gepast. Ik heb ook het huishoud…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden