Noorderbreedte brengt een feuilleton over de Blauwe Stad, het opzienbarende project dat zich afspeelt in het Oost-Groningse Oldambt. Acht vierkante kilometer landbouwgrond tussen Winschoten, Beerta, Finsterwolde, Oostwold, Midwolda en Scheemda wordt water. Deze ongewoon drastische ruimtelijke ingreep is het antwoord op de sociaal-economische problemen van de streek, waartegen begin jaren negentig geen ander kruid gewassen leek te zijn. Het nieuwe landschap met 1480 woningen en veel natuur zal rond 2016 naar verwachting worden bevolkt door vierduizend mensen. Heel het Oldambt zal van deze aanwas profiteren: op die gedachte drijft de Blauwe Stad. Twee keer per jaar doet Noorderbreedte verslag van de vorderingen, de tegenslagen en de veranderingen.

De Blauwe Stad, 2010
Aan het eind van een mooie dag in 2010 peddelt projectontwikkelaar Jacques van Kimmenaede rustig in zijn sloep over het Blauwe-Stadmeer. Tegenover hem zit zijn oudste kleindochter Maaike, die negen jaar eerder heeft meegeholpen met het planten van de eerste bomen in dit gebied. De zon schijnt nog net in het water. Ze horen alleen het ruisen van de rietvelden aan de oevers. ‘Wat is het hier mooi hè opa?’ zegt Maaike. ‘Ja, heel mooi’, antwoordt haar grootvader. ‘Dat heb jij allemaal gemaakt hè?’ zegt Maaike weer. ‘Ja kind, samen met een heleboel andere mensen.’ Ze varen verder. Links en rechts lichten tuinverlichtingen op. Rust en stilte. Maar prachtig bewoond. Een eenzame visser haalt zijn hengel op. ‘Kijk, daar! Hertjes’, zegt Maaike. En de zon gaat onder. En na eni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.