Pas achteraf, op de kaart, is te zien hoe ‘regelmatig’ ons wandelpatroon is geweest in Elim (Dr.), het geboortedorp van Linda Gruppen (18). We stappen de deur uit en lopen Prieswijk af om naar haar school, de protestants-christelijke basisschool De Palm te gaan kijken op Langewijk. We passeren het Wijkenplein en de Carstenswijk. Tegenwoordig zijn ‘wijken’ straten in Elim, maar ooit waren het kanaaltjes, met de hand gegraven tijdens de veenontginning.

Pas achteraf, op de kaart, is te zien hoe ‘regelmatig’ ons wandelpatroon is geweest in Elim (Dr.), het geboortedorp van Linda Gruppen (18). We stappen de deur uit en lopen Prieswijk af om naar haar school, de protestants-christelijke basisschool De Palm te gaan kijken op Langewijk. We passeren het Wijkenplein en de Carstenswijk. Tegenwoordig zijn ‘wijken’ straten in Elim, maar ooit waren het kanaaltjes, met de hand gegraven tijdens de veenontginning. De wijken liepen van west naar oost, precies 160 meter van elkaar vandaan. Die lengtemaat was niet willekeurig. De helft, tachtig meter, is de afstand die een arbeider met een kruiwagen vol turf rond 1850 kon afleggen zonder binnen de kortste tijd af te branden. Nu is Elim een dorp van stratenmakers en bouwvakkers.

Linda Gruppen:
‘Negen wa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden