Op 21 januari overleed in Amsterdam de schrijver Theun de Vries, 97 jaar oud. Hij werd geboren in Veenwouden, woonde een kleine dertig jaar in Friesland en keerde toen de provincie de rug toe. De jeugdherinneringen aan Friesland hebben op een oeuvre van honderd titels geleid tot nog geen vijf boeken die zich in Friesland afspelen. Maar naast Het meisje met het rode haar geniet juist het werk dat in Friesland speelt bij het grote publiek de grootste bekendheid: Het geslacht Wiarda, een trilogie, en Wilt Tjaarda. Vertellingen. Daarentegen is Anna Casparii, een roman die onder andere in Harlingen speelt – deel 1 van een nimmer voltooide nieuwe trilogie – al bijna vergeten.
De boekenerfenis die Theun de Vries naliet is zo omvangrijk en divers dat het lastig is een noemer te vinden die alles…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.