Noorderbreedte brengt een feuilleton over de Blauwe Stad, het opzienbarende project dat zich afspeelt in het Oost-Groningse Oldambt. Acht vierkante kilometer landbouwgrond tussen Winschoten, Beerta, Finsterwolde, Oostwold, Midwolda en Scheemda wordt water. Twee keer per jaar doet Noorderbreedte verslag van de vorderingen, de tegenslagen en de veranderingen.

De Blauwe Stad en omstreken, 9 februari 2005
‘Kijk, daar komt het strand’, zegt Ron de Boer.
Vanuit zijn paarse terreinwagen wijst hij naar een hoge wal van zand langs de kuip waarin we ons bevinden. Op de plattegrond van de Blauwe Stad is het beter te zien: een brede gele strook die een scherpe hoek maakt met een smaller strookje. In totaal wordt het strand 640 meter lang en maximaal 40 meter breed. Achter het smalle gedeelte komt een boulevard en de noordelijke punt van het strand zal grenzen aan een jachthaven. Een visuele en sociale shock moet het zijn voor de aangrenzende bedaarde boerendorpen Midwolda en Oostwold: het worden badplaatsen, met vermoedelijk alle vertier van dien.
Ron de Boer leidt me in de mist rond door de toekomstige woonoorden van de Blauwe Stad en over de bodem v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden