Samen met Sanne Vondeling (18) kijk ik vanaf de brug op de Brink in Bakkeveen (Fr.) naar de lange met bomen omzoomde Bakkeveensevaart. Niet echt een punt om te mijmeren: links een drukke ventweg, rechts naast de vaart raast het doorgaande verkeer. Een wirwar van verkeerstromen voor het stoepje van ‘Mientje’.

Sanne Vondeling:
‘Zo noemden wij toen ik klein was de Boulangerie. Ze verkochten snoep en brood. Eindeloos werden we gewaarschuwd voor dit vijf-wegen-dertien-ongelukkenkruispunt. Maar wíj dachten alleen aan wat we konden kopen voor ons kwartje.
Ondanks de drukte heb ik iedere keer als ik hier fiets – terug van school uit Drachten – een thuisgevoel. Eigenlijk is het “fietste”, want deze zomer heb ik m’n vwo-diploma gehaald. Het examen was echt kóekje. Straks ga ik geneeskunde studeren in Groningen; een droom die uit is gekomen. Van kinds af aan al heb ik het gevoel gehad dat mensen met allerlei problemen zitten die ik wil oplossen. Ik trek me ook altijd dingen van vriendinnen aan.
Wij komen uit Drachten. Tot m’n kleutertijd woonden we daar. We hadden een oppas, een oudere vrouw, die alti…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden