In de gemeente Aa en Hunze zit de burger bijna bij de overheid op schoot. Deel 1 van een tweeluik over politieke cultuur op het platteland.

Over een paar maanden worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In dorphuizen staan op 6 maart weer de bekende verwijsbordjes naar een iets te warm gestookt zijzaaltje met een stemcomputer. Daar zit de kiescommissie, voor het merendeel gemeenteambtenaren, al vanaf zeven uur ’s morgens tegen de slaap te vechten, tot eindelijk laat in de namiddag de loop er in komt.
Toch wijken de opkomstcijfers op het noordelijke platteland nog steeds sterk af van het landelijk gemiddelde, in positieve zin. Die hoge opkomst is een van de vele factoren die het beeld bestendigen van een hechte plattelandsgemeenschap waar nog oerdemocratische waarden heersen, waar de veelbesproken kloof tussen burger en overheid een non-item is. Daarom dromen stedelingen wel eens van wonen in een plattelandsdorp, waar m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden