Dokkum ligt centraal in dit fragment van de hoogtekaart. In het hart van Dokkum bevindt zich een terp. Deze zou in de achtste eeuw zijn opgeworpen om plaats te bieden aan een kerk ter nagedachtenis van de vermoorde Bonefacius.

Dokkum ligt centraal in dit fragment van de hoogtekaart. In het hart van Dokkum bevindt zich een terp. Deze zou in de achtste eeuw zijn opgeworpen om plaats te bieden aan een kerk ter nagedachtenis van de vermoorde Bonefacius. Dokkum zal in die tijd al bewoond geweest zijn, gezien de strategische ligging op een kruising tussen een open zeearm en een stokoude landweg. De weg verbond de wolden (Damwoude en voorheen Murmerwoude) met de reeks terpen die over Foudgum naar Holwerd loopt.
Dokkum ligt op een scheiding van landschappen. Aan de zuidzijde is nog juist de zandrug zichtbaar waarop Rinsumageest, Damwoude en Driesum zijn ontstaan. De kaart laat duidelijk zien dat de rug van Damwoude in een ring van lage (blauwe) gronden ligt, als een eiland in het landschap. Halverwege de weg van Damw…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden