Op het platteland mag weer gebouwd worden, het slot is er af. Betekent dit een stormloop op kwetsbare gebieden? Dat valt wel mee, blijkt uit onderzoek. De vraag naar buiten wonen is beperkt en gemakkelijk op te vangen binnen bestaande uitbreidingsplannen. Wat kan de Nota Ruimte niettemin betekenen voor het Noorden?

Op het platteland mag weer gebouwd worden, het slot is er af. Betekent dit een stormloop op kwetsbare gebieden? Dat valt wel mee, blijkt uit onderzoek. De vraag naar buiten wonen is beperkt en gemakkelijk op te vangen binnen bestaande uitbreidingsplannen. Wat kan de Nota Ruimte niettemin betekenen voor het Noorden? Daarover twee deskundigen aan het woord: Rik Herngreen uit Warffum, zelfstandig adviseur op het gebied van ruimtelijk beleid, publicist en docent. Hij ziet het landschap vooral als factor voor menselijk leven. En Ivonne de Nood uit Kampen, ruimtelijk ontwerper bij de Dienst Landelijk Gebied, regio Oost. Zij maakt plannen voor het platteland, waaronder ruimtelijke kwaliteitskaders. Ze is betrokken bij uitvoeringsprojecten in Overijssel en Gelderland en werkte mee aan het ontwi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.