Binnen twintig jaar kan de provincie Friesland geheel zelfvoorzienend zijn. Dat voorspelt Bouwe de Boer, beleidsmedewerker energie van de provincie Friesland.

Binnen twintig jaar kan de provincie Friesland geheel zelfvoorzienend zijn. Dat voorspelt Bouwe de Boer, beleidsmedewerker energie van de provincie Friesland en al twaalf jaar energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden. ‘Wil je echt energie besparen, dan moet het roer om.’

Leeuwarden staat in de top 10 van meest duurzame gemeenten op een tweede plaats, na Tilburg. De Boer wordt geregeld gebeld door medewerkers van andere gemeentes die informatie of tips willen. Hij geeft veel lezingen over hoe je als gemeente en provincie duurzaam energiebeleid vorm kunt geven. ‘Wij zijn hier al twaalf jaar mee bezig, samen met woningcorporaties en het bedrijfsleven.’ Bouwe de Boer stelt zich al die jaren dezelfde vraag: hoe bevorderen we duurzaam energiegebruik en hoe krijgen we de energiekosten in…