Is de vermindering van CO2 in 2020 met dertig procent een doorbraak? Wordt Noord-Nederland een groot maïs- of koolzaadveld? Deze en andere vragen legden we voor aan vijf energiedeskundigen.

Voor de Europese Top in maart was ir. Luc Werring nog pessimistisch over de wil van de Europese leiders om het klimaatprobleem serieus te nemen. ‘Maar nu zijn ze bereid tot grote daden. We hebben nog nooit zo’n momentum gehad.’ Werring woont in Diever en werkt in Brussel als directeur Energiebeleid op het directoraat-generaal Transport en Energie van de Europese Commissie. Hij zet even de puntjes op de i: Europa wil de wereldwijde CO²-uitstoot in 2020 met dertig procent verminderd zien. ‘Als eerste bod in de internationale onderhandelingen nemen we daarvan eenzijdig twintig procent op ons. Dat is heel belangrijk, we zetten als eerste unilateraal een doelstelling neer zonder te wachten op de rest. Ik vind dat een doorbraak.’ Om dat te bereiken wil Europa in 2020 voor twintig procent kunn…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.