Geen plek zo afgelegen, geen locatie zo bijzonder of we kunnen er tegenwoordig met de auto, op de motor of per fiets komen. Toch hebben de meesten van ons geen idee wat zich afspeelt aan de stille achterkant van Nederland. In deze serie slaat Noorderbreedte doodlopende wegen in.

Het verhaal over deze man doet 75 jaar na dato nog steeds de ronde in het Fries-Groningse grensgebied. Sterker nog: wie in het tegenwoordige Zuidelijk Westerkwartier heeft eigenlijk niet van hem gehoord? IJe IJes Wijkstra – scheve pet, knalrode halsdoek, stoere pijp – spreekt nog tot ieders verbeelding.
‘Het beest van Doezum’ werd hij genoemd, vanwege zijn gruwelijke moord met een karabijn op liefst vier veldwachters tegelijk. Die wilden de markante IJe op last van justitie in Groningen op een barre januaridag inrekenen op grond van diens schandelijke verhouding met de getrouwde Aaltje Wobbes, moeder van zes kinderen, ook al was zij de vrouw van een schuinsmarcheerder.
Het Teken van het Beest heette de film die Pieter Verhoeff er jaren later over maakte met bekende acteurs als Gerard Th…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden