In Noorderbreedte 1981-2 heeft Harry de Vroome een artikel geschreven over 4000 jaar landbouwgeschiedenis in Drenthe. Hij deed dit aan de hand van een wandeling ten noorden van Zeijen door het zo kenmerkende esdorpenlandschap van dorp, es, beekdal en de heide van het Noordsche Veld met grafheuvels en celtic fields.

In Noorderbreedte 1981-2 heeft Harry de Vroome een artikel geschreven over 4000 jaar landbouwgeschiedenis in Drenthe. Hij deed dit aan de hand van een wandeling ten noorden van Zeijen door het zo kenmerkende esdorpenlandschap van dorp, es, beekdal en de heide van het Noordsche Veld met grafheuvels en celtic fields.
‘Op een relatief kleine oppervlakte treffen we hier niet alleen een erg mooi landschap aan maar kunnen we ook kennis nemen van een agrarische geschiedenis over een lange periode. Van niet systematische landbouw (roofbouw) tot systematisch bodemgebruik in de vorm van een celtic field en hoogakkers. Daarna het verplaatsen van de agrarische activiteiten in zuidelijke richting, wat uiteindelijk resulteerde in het esdorpenlandschap rond Zeijen. Het Noordsche Veld kan met recht ee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden