Broek, een petieterig dorp met ruim zestig inwoners niet ver van de zeehondencrèche in Pieterburen, op zichtafstand van de Waddendijk.

De overeenkomst tussen slakken, regenwormen, sponzen en koralen? Een beetje bioloog heeft geen moeite met die vraag. Deelnemers aan een kennisquiz weten er waarschijnlijk ook wel raad mee. Het antwoord? Genoemde dieren zijn hermafrodiet: tweeslachtige organismen met vrouwelijke én mannelijke kenmerken.
Bij zoogdieren is het verschijnsel zeldzaam. Wat te denken van geitenbokken met uiers én testikels tussen de achterpoten. Nooit van gehoord? In legendes misschien, maar in het echt? Toch bestaan dit soort bibokken. Evolutionair Charles Darwin schreef er al over.
Ook in de media kom je ze soms tegen. Zoals bij Luciano Gomes in Brazilië. Diens ‘melk-bok’ is in zijn goedgelovige land een ware attractie. Gomes meldt overal waar hij komt dat zijn meneer geit de enige ter wereld is die melk gee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden