Fietsroutes en exposities vestigen de aandacht op zwerfstenen en pingoruïnes in Friesland.

Niet alleen in Drenthe maar ook in Gaasterland en de Friese Wouden liggen al duizenden jaren zwerfstenen. Bewoners hebben ze altijd wel ergens voor gebruikt, maar nooit was er speciale aandacht voor. Sinds vorig jaar is dat wel het geval. In Gaasterland werd de Stenen- en IJstijdenroute voor fietsers geopend, terwijl het informatiecentrum Mar en Klif te Oudemirdum een expositie over de ijstijden heeft ingericht. Daarnaast werd in Buitenpost een IJstijdenmuseum opgericht. Bovendien is rond het dorp de Pingofietsroute uitgezet, die langs meertjes uit de ijstijd loopt.

Souvenirs
De initiatieven in Gaasterland en Buitenpost zijn gericht op recreatie en educatie. Bezoekers komen te weten dat Nederland vele ijstijden heeft gekend en dat dit veel heeft betekend voor het landschap. Een intera…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.