Jan Hijlkema uit Delfzijl heropent zijn steenfabriek.

Ooit waren ze net zo karakteristiek voor het Groningse landschap als de boerderijen en de scheepswerven: de steenfabrieken of ‘tichelwaarken’. In 1880, op het hoogtepunt van de bloei, waren er eenenzestig, verspreid over de hele provincie. Zeventien daarvan lagen in het gebied Appingedam, Delfzijl, Bierum en Termunten, op de vette zeeklei, een uitstekende grondstof die de karakteristieke rode Groninger steen opleverde. Nu is er nog maar één fabriek in de hele provincie, in Oude Pekela. De voorlaatste die in 2002 de poorten sloot was Fivelmonde, van Jan Hijlkema in Delfzijl. Hij vindt dat de unieke industriële historie van de steenbakkerij bewaard moet blijven. Zijn fabriek, geopend in 1917, is nog vrijwel geheel intact en zou bij wijze van spreken zo weer kunnen draaien. Een ideale plek…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden