Geen plek zo afgelegen, geen locatie zo bijzonder of we kunnen er tegenwoordig met de auto, op de motor of per fiets komen. Toch hebben de meesten van ons geen idee wat zich afspeelt aan de stille achterkant van Nederland. In deze serie slaat Noorderbreedte doodlopende wegen in.

Niet op eigen verzoek eervol ontslagen.’ Heet dat nog steeds zo wanneer een baas je vanwege je leeftijd niet meer nodig heeft, terwijl je zelf denkt nog jaren te kunnen doorwerken? Het overkwam Jacob Woudsma, een geboren Fries die op 1 februari 1935 na een dienstverband van ruim 36 jaar door ‘het Spoor’ werd bedankt.
Woudsma kwam op 23-jarige leeftijd in dienst bij de Spoorwegen. Hij begon als ‘hulparbeider van de dienstdoende wisselwachter’. Later was hij ook: wisselwachter, seinhuismeester, voormanrangeerder en rangeerdermeester.
De Spoorwegen zetten hem overal in Noord-Nederland in. Woudsma’s standplaatsenlijst omvat oorden als Peperga, Warffum, Groningen, Leeuwarden, Harlingen en Haren – waarschijnlijk het rangeerterrein bij Onnen.
Of het ook Onnen was waar hij de fout inging, verme…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden