In deze rubriek beantwoorden Ton Schoot Uiterkamp en Harro Meijer vragen die samenhangen met de klimaatproblematiek.

Ton Schoot Uiterkamp is hoogleraar milieukunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en sinds 1991 verbonden aan het IVEM, Centrum voor Energie en Milieukunde. Harro Meijer is hoogleraar isotopenfysica aan de Rijksuniversiteit Groningen en sinds 1992 verbonden aan het Centrum voor IsotopenOnderzoek.

Wat vinden jullie van het voorstel van minister Cramer om de verkoop van gloeilampen te verbieden? Ik heb gehoord dat er in spaarlampen kwik zit. Daarmee wordt het toch chemisch afval? En spaarlampen hebben toch pas nut als ze een paar uur achter elkaar branden? Dus bijvoorbeeld in het toilet kun je dan beter geen spaarlamp doen. Of is dat een fabeltje?

Verbieden is wel een hard middel. Als we dan toch aan het verbieden slaan, dan zouden we nog wel wat dingen weten. Maar spaarlampen zijn gewo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.