Piter Bergstra bivakkeerde een weekend in dit veelbesproken vakantiestadje.

Wat trekt mensen naar Esonstad? ‘Ik had ervan gehoord van vrienden. Toen ben ik zelf gaan kijken. Ik vond het leuk. Ook omdat het iets nieuws is’, zegt de veertiger uit Nijmegen. We ontmoeten hem aan de bar van café Het Silt in het vakantieplaatsje aan de westoever van het Lauwersmeer. Zijn antwoord spoort met de recente bevindingen van twee Groningse onderzoeksters: 65 procent van de bezoekers komt naar Esonstad mede omdat het een nieuw vakantiepark is. Zelfs een ‘historisch stadje’ moet het dus van zijn nieuwigheid hebben.
Esonstad wil een ‘in oud-Friese stijl’ opgetrokken ‘vestingstadje’ verbeelden; 144 huizen, verdeeld over een tiental straten en kades en een ‘marktplein’, liggen allemaal met de voor- of achterkant aan het water. Esonstad is klein, maar oogt stads.
Volgens reclamete…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden