In deze nieuwe rubriek beantwoorden Ton Schoot Uiterkamp en Harro Meijer vragen die samenhangen met de klimaatproblematiek.

Kan de klimaatverandering in Noord-Nederland ook iets moois opleveren?

Natuurlijk kan dat. Een warmer en natter klimaat dwingt ons meer waterrijke natuurgebieden aan te leggen die een landschappelijke verrijking kunnen betekenen. Ooievaars zullen nog vaker ’s winters hier blijven. De palmen en de olijfbomen kunnen de Hortus uit, en de wijngaard in Glimmen kan concurrentie krijgen. Economisch zou het ook voordelen kunnen opleveren doordat het Noorden aantrekkelijker wordt als vakantiebestemming. Niet meer naar Thailand dus.

In hoeverre wordt in de bouwopgaven van de Regiovisie Groningen-Assen rekening gehouden met klimaatverandering?

De Regiovisie Groningen-Assen stamt al uit de jaren negentig. Aan de Visie liggen in wezen slechts ruimtelijk-economische overwegingen ten grondslag. Al…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.