Een uitkijktoren, openluchttheater en cachot, drie bezienswaardigheden in Appelscha die mede dankzij het subsidiegeld van LEADER een impuls zijn voor het toerisme in en om Appelscha.

Uitkijktoren
Wie aan Appelscha denkt, denkt aan de bossen aan de rand van het dorp, onderdeel van het Nationale Park het ‘Drents Friese Wold’. Veel mensen kennen Appelscha van hun schoolreisje of zijn met het gezin hier geweest om te wandelen of te fietsen met als rustpunt de grote zandvlakte. In dit bos vind je uitkijktoren Belvedère, uit het Italiaans vertaald ‘mooi uitzicht’. Met zijn zeventien meter staat de toren op de 27 meter hoge Bosberg. Het zicht dat je vanaf de Belvedère over de omgeving hebt, doet haar naam dan ook eer aan.
Als waarnemingstoren werd in 1903 een houten stellage gebouwd op de Bosberg. Ruim dertig jaar later heeft Staatsbosbeheer het hout door metaal vervangen en werd de toren in de loop van de decennia onder andere gebruikt als brandtoren. Al sinds de jaren d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.