In de plattelandsgemeentes Gaasterlân-Sleat en Nijefurd is een project uitgevoerd voor vrouwen die erover denken een eigen bedrijf te beginnen. De stichting Solyda wil met dit pilotproject deze potentie aanboren en zo de economische en maatschappelijke zelfstandigheid van plattelandsvrouwen verbeteren.

In het idyllische elfstedenstadje Workum ontmoet ik Silvia Hania van Stichting Solyda, Hélène Schlingmann van bureau Basisondersteuning, Age Kramer van Plattelânsprojekten en vier deelneemsters aan het project Ondernemen Gewoon Doen: Els Rowies, Marjolijn Goossen, Jitske Mous en Wybrich Plomp. Het gesprek komt al snel op de plattelandscultuur, waarin het bedrijf van de man van oudsher voorop staat. Els Rowies, afkomstig uit Vlaanderen maar al 23 jaar in Friesland, herkent dit: ‘Vrouwen volgen vaak de man in zijn bedrijf. Ik heb dat zelf ook gedaan. Mijn man heeft een installatiebedrijf waarvoor ik jarenlang de administratie heb gedaan. En dat terwijl ik helemaal geen kantoormens ben! Ik realiseer me dat het toen mijn eigen keuze is geweest, maar nu is het tijd om iets voor mijzelf op te…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.