De fiets concurreert niet alleen met de auto, maar zelfs met het openbaar vervoer en maakt de meeste kans van slagen op stukken waar auto’s erg veel vertraging oplopen.

Het oplossend vermogen van de fiets is, zeker in verhouding tot de daarvoor benodigde investeringen, groot. Met name in het stedelijke gebied en op specifieke corridors kan dit een forse bijdrage leveren aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Tot deze briljante conclusie kwam het bureau Twijnstra Gudde dat hiervoor in elf stedelijke regio’s analyses liet uitvoeren en een rapport maakte met de pakkende titel ‘Ketenbenadering in de Netwerkaanpak’. Kort gezegd: de fiets is een goed alternatief voor het bereiken van de stad. De fiets concurreert niet alleen met de auto, maar zelfs met het openbaar vervoer en maakt de meeste kans van slagen op stukken waar auto’s erg veel vertraging oplopen.
Overigens zijn alleen de afstanden tot 7 kilometer van de stad onderzocht, maar het bureau wil dat het onderzoek tot 15 kilometer wordt uitgebreid. Tot die tijd laat ik mijn fiets staan en ga met de bus, ik woon namelijk 15 kilometer van Groningen en zolang de voordelen van deze afstand nog niet zijn gebleken weiger ik het om te fietsen. Bovendien heb ik ter hoogte van Haren meestal al geen zin meer, raakt mijn haar ervan in de war en regent het altijd, zaken die in het onderzoek waarschijnlijk niet zijn meegenomen.

Iedereen die dichter bij de stad woont en naar aanleiding van dit onderzoek voortaan op de fiets moet, zou op de bakfiets kunnen gaan, zoals een aantal bekende Nederlanders onlangs al deed voor Natuurmonumenten. Onder het motto ‘elke vierkante meter telt’ reden BN’ers rond met een zelfingerichte bakfiets vol groen om het volk te porren de natuur een handje te helpen. Wie nu op ecostroom van Eneco overstapt, kan de bakfiets Babboe met vijfhonderd euro korting aanschaffen. Gebrek aan groene vingers is geen excuus, brandnetels en wilgenroosjes mogen ook in de bak. Maar plant liever een middelgrote boom om de CO2-uitstoot van je gemotoriseerde medeweggebruikers te compenseren. Hang een vogelhokje aan de boom en met een beetje geluk trekken er al snel nieuwe bewoners in. Met een nest jonge vogels kun je rustig rond blijven rijden. Dat bewees een zwaluw in Leutingewolde die zijn nest in een ponykar had gemaakt. De vogel vloog tijdens ritjes met de wagen gewoon mee en voerde zijn jongen. Ik paste eens op een huis van kennissen in Sassenheim en wilde in Haren boodschappen gaan doen. Daartoe pakte ik een fiets die tegen de gevel stond. Op het moment dat ik de boodschappen in de fietstas wilde doen ontdekte ik een kip die er kennelijk een ei wilde leggen. Met boodschappen aan de ene en de kip aan de andere kant van de fietstas ben ik weer teruggefietst.

Het geld dat bedoeld is om de functie van de fiets op afstanden tot 15 kilometer van de stad te testen zou ik graag aan een echt onderzoek willen besteden. Namelijk: waarom woont er in elk van de wasknijpers aan mijn buitenwaslijn een oorwurm? Wanneer ik in het najaar de vogelhuisjes schoonmaak, zitten de oorwurmen daar met honderden opeengepakt, maar in mijn wasknijpers gedragen ze zich erg territoriaal. Ze wachten tot ik was aan de lijn hang om zich daar dan vol overgave op te storten, waarbij hun voorkeur uitgaat naar theedoeken en ondergoed. Ik ga zo dadelijk mijn bakfiets vullen met rottende compost en kastanjeblad vol schadelijke larven van de mineermot, schud er wat schone theedoeken boven uit en fiets naar het bureau van Twijnstra Gudde. Daar kieper ik de bak leeg op het parkeerterrein. Ik heb namelijk zo’n vermoeden dat de medewerkers van het bedrijf allemaal met de leaseauto op hun werk komen.

Trefwoorden