De Stichting Geïntegreerde Visserij is een werkgroep van vissers langs de waddenkust die is ontstaan vanuit de zorg over de huidige grootschalige visserij. De werkgroep heeft met behulp van LEADER een duurzaam en ecologisch verantwoord toekomstperspectief voor de visserij geboden, verankerd in de natuur én in de samenleving.

In de haven van Zoutkamp klinkt luid gehamer aan boord van de ZK 38, de boot van garnalenvisser Johan Rispens. Hij is druk bezig met het timmeren van zijn nieuwe visruim. Rispens is één van de mannen van het eerste uur van de Werkgroep Geïntegreerde Visserij. In 2001 steken zeven kleinere vissers in het waddengebied de koppen bij elkaar omdat ze zich zorgen maken over de ontwikkelingen in hun branche. De visbestanden slinken en er is een enorme druk op de sector vanwege de toenemende specialisatie en de schaalvergroting, effecten van de alsmaar uitdijende regelgeving. ‘Schepen worden groter, werkdagen langer en de saamhorigheid is verdwenen’, legt hij uit. ‘En ondertussen wil de consument steeds vaker duurzame, verantwoorde en regionaal vers gevangen vis.’
Mede-initiatiefnemer Jaap Veg…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.