The Glide is een watervoertuig in combinatie met een interactief informatie systeem gebaseerd op GPS. Het is bedoeld om de toeristen in Leeuwarden de kans te geven op eigen houtje de stad te ontdekken zonder dat ze een vaste route moeten volgen. Ze kunnen op ieder moment van de tocht informatie opvragen over de plek waar ze zich op dat moment bevinden.
Het project is op het moment nog in een voortraject. Maar nu al zijn gemeente en lokale bedrijven erg geïnteresseerd. Arn van der Pluijm van het Cartesius Instituut onderzoekt wat de mogelijkheden van the Glide zijn. ‘Het is gericht op de beleving van Leeuwarden vanaf het water. We willen de toeristen van Leeuwarden de gelegenheid bieden om op eigen houtje de grachten te bevaren. Om op die manier interessante elementen van Leeuwarden te ontdekken die anders verborgen blijven.’
GPS is natuurlijk niets nieuws meer, ondertussen heeft bijna iedere nieuwe auto een navigatiesysteem. Maar bij the Glide draait het niet om het navigeren maar meer om de interactie en de informatie die je met GPS kunt geven. En dit is wel iets wat je nog niet veel ziet. De toeristen kunnen met het programma telkens informatie opvragen over de plek waar ze zich op dat moment bevinden. Deze informatie wordt geleverd als video, tekst of muziek. Op dit vlak wordt samengewerkt met studenten van de academie van Popcultuur in Leeuwarden. Zij buigen zich over de vormen van interactiviteit die in dit project passen.

Rondvaarten in de grachten

De keuze om de toerist zelf te laten varen is genomen omdat het leuker en interactiever is. ‘Als je een uitgestippelde route vaart wordt een rondtocht al snel saai,’ vertelt Van der Pluim. ‘We hebben dus bewust ervoor gekozen om de mensen vrijheid te geven om te kunnen gaan waar ze willen en toch informatie mee te krijgen.’ Het project is nu driekwart jaar in ontwikkeling en er wordt hard gewerkt aan een demoversie. In de omgeving zijn al verschillende bedrijven bezig om de toepassing te ontwikkeling. Het lijkt erop dat het programma relatief snel en goed ontwikkeld kan worden. Er is goede hoop dat the Glide volgend voorjaar in gebruik genomen kan worden. Er bestaat interesse in het product en de betrokken mensen zijn stuk voor stuk erg gemotiveerd. Het doel is om uiteindelijk een product te ontwikkelen dat overgenomen kan worden door een nieuw of al bestaand lokaal bedrijf. Op het moment zijn er onderhandelingen gaande met Elektrosloep.nl. Dit bedrijf verzorgt nu al rondvaarten in de grachten van Leeuwarden. Ook de software zal door lokale bedrijven ontwikkeld worden. De achterliggende gedachte is om het hele project zo lokaal mogelijk te houden. Op dit moment wordt het project nog betaald door onderzoeksubsidies en samenwerking met lokale bedrijven. Voor de ontwikkeling van de software zoeken we nog sponsoren uit Friesland. Er wordt voornamelijk gewerkt met bedrijven uit de directe omgeving van Leeuwarden.

Duurzame ontwikkeling

The Glide is een project van het Cartesius instituut, een onderzoeksinstelling op het gebied van duurzame ontwikkeling en dienstontwikkeling. Het project the Glide maakt deel uit van het grotere project Waterworld wat er vooral op gericht is om watergebonden vrije tijd producten te ontwikkelen. Dit project is puur gericht om het toerisme in Noord-Nederland met behulp van lokale overheden en bedrijven te ondersteunen en te ontwikkelen. Het idee is niet van het Cartesius instituut zelf. Het oorspronkelijke idee komt bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden vandaan. Daar wilden studenten iets ontwikkelen met de gedachte dat je meer met het water in je stad zou kunnen doen. Ze wilden een nieuwe beleving van de stad aanbieden. Maar het werd nooit ontwikkeld. Hier heeft het Cartesius instituut het stokje overgenomen. ‘We vonden dit project erg interessant omdat er in Leeuwarden al zoveel gebeurd met het water. Bijvoorbeeld het zuiveren van de grachten een paar jaar geleden. We zagen wel perspectief in dit project en dus hebben we besloten ermee verder te gaan,’ aldus Van der Pluim.

Trefwoorden