Het dorpje Loon (circa driehonderd inwoners) ligt direct ten noordoosten van Assen.

Het dorpje Loon (circa driehonderd inwoners) ligt direct ten noordoosten van Assen. Het dorpsgebied wordt tegenwoordig door de spoorlijn Assen-Groningen en het Noord-Willemskanaal gescheiden van de Asser woonwijk Marsdijk. Deze is nog net links op de luchtfoto zichtbaar.
Loon is een oud dorp. Het was al een boerendorp toen Assen nog niet meer was dan een kruising van een paar zandwegen. De naam, vroeger ook wel als ‘Loen’ gespeld, wijst op een vroeger bosrijke omgeving. ‘Loo’ duidt op een voor bewoning en agrarische activiteiten geschikte open plaats in het bos. Dat moet ongeveer de situatie zijn geweest rond de zesde eeuw na Christus. Geleidelijk aan heeft het dorp zich ontwikkeld tot een karakteristiek esdorp waarvan de kenmerken nog steeds aanwezig zijn.
Het dorp ligt op de Rolderrug…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden