Ruimte voor exposities en oude ambachten. De gebouwen van museummolen De Wachter in Zuidlaren waren te klein om toeristen goed te kunnen ontvangen. Dankzij Leader staat er nu een gebouw met een historische uitstraling. Een droom is uitgekomen.

In 1851 laat Egbert van Bon aan de Zuidlaardervaart in Zuidlaren de molen bouwen die nu bekend staat als koren- en oliemolen De Wachter. In 1895 neemt de familie Medendorp het bedrijf over. Kleinzoon Medendorp woonde tot niet zo heel lang geleden naast de molen als molenaar in ruste. Tot eind 1950 is De Wachter in gebruik geweest. Daarna is het bouwwerk zowel van binnen als buiten volledig gerestaureerd. De olieslagerij is in originele staat teruggebracht. Van de specerijenmaalderij, die aan het begin van de 20e eeuw in de molen te vinden is, werd op de bovenverdieping een replica gebouwd. Ook de stoommachines, die vanaf de eeuwwisseling de stroom opwekten en de maalderij aandreven, zijn na een periode van afwezigheid weer teruggekocht en teruggeplaatst. Andere stoommachines zijn aangek…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.