Het project ‘Sporen in het zand’ is een toeristische route langs karakteristieke sporen van de duizendjarige geschiedenis van Terschelling.

Peter Winter en Jan Pieter Kok zijn vanaf het begin betrokken bij het initiatief. ‘Het idee ontstond aan de borreltafel’, vertelt Winter, oud-directeur van de VVV. Terschelling had vlak voor de eeuwwisseling succesvolle themajaren georganiseerd, die veel extra bezoekers naar het eiland trokken. In 1994 was er het Brandarisjaar rond het 400-jarig bestaan van de vuurtoren, twee jaar later het Willem Barentszjaar en tenslotte in 1999 activiteiten ter herinnering aan het goudschip Lutine. Telkens zat er in het programma een fietsroute langs bijzondere, maar wel buiten het eiland vervaardigde objecten, zoals mini-vuurtorentjes en glazen kunstwerken. ‘Met routes en routebeschrijvingen hadden we dus ruime ervaring’, zegt grafisch vormgever Kok.
De directe aanleiding om te gaan brainstormen wa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.