Een meer omstreden gebouwencomplex in het Lauwersmeergebied was niet denkbaar: een kruitfabriek.

Een meer omstreden gebouwencomplex in het Lauwersmeergebied was niet denkbaar: juist in de tijd waarin dit gebied nieuwe bestemmingen als landschap, natuur en recreatie had gekregen, werd de kruitfabriek van het bedrijf Muiden Chemie International naar de Kollumerwaard bij Munnekezijl gehaald. Dit speelde zich af in 1985. Namens het provinciaal bestuur van Friesland had onder anderen Hans Wiegel zich er sterk voor gemaakt, met als belangrijkste motief het uitzicht op 125 arbeidsplaatsen. Ondanks de felle tegenstand van actiegroepen kreeg werkgelegenheid voorrang boven landschap en natuur.
De noordelijke vestiging van Muiden Chemie zou ‘base bleed grain’ gaan produceren, een goedje dat artilleriegranaten een hogere snelheid en daarmee grotere reikwijdte zou geven. Van het tachtig hectare…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.