Noord-Nederlandse bestuurders willen koploper zijn bij innovaties in CO2-afvang en -opslag. In het Noorden speelt opslag mogelijk voor het eerst bij Akkrum.

‘In zes stappen naar meer draagvlak’. Onder dit motto presenteert het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten een methode om de acceptatie van nieuwe energieprojecten te vergroten. Deze methode maakt onderdeel uit van de Europese aanpak Create Acceptance.
ECN vertelt in nieuwsbrieven over het hoe en waarom: ‘Wanneer je een windpark of een biomassavergasser wilt bouwen, dan wel een isolatie-, zonnecel of waterstofproject wilt uitvoeren, krijgen managers vaak te maken met weerstand: omwonenden protesteren, de gemeente werkt niet mee, investeerders haken af, vergunningen komen te laat. Deze weerstand van stakeholders leidt tot vertragingen en – in het ergste geval – tot het volledig afblazen van een project.’

Kringloopcentrale in Drachten
Of Create Acceptance echt helpt? Wie w…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden