Expositie-ontwerpster Hanneke Heerema en andere dorpelingen in de Werkgroep Groot Bronswijk schrokken van het plan om op het verstilde landgoed in het Groningse Wagenborgen vijf jaar lang maximaal 1.200 buitenlandse arbeiders te huisvesten.

Drie jaar geleden vertrokken ze: de laatste bewoners van psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk in het Groningse Wagenborgen. Ooit huisvestte het complex duizend ‘idioten’, zoals deze patiënten bij de oprichting van het protestants-christelijke centrum in 1873 werden genoemd. Het tientallen hectares grote terrein ligt er nu verlaten bij. Weinig herinnert aan het hospitaalcomplex. Het grootste deel van de paviljoens, kantoren en werkplaatsen is gesloopt op last van Woonzorg Nederland, de huidige eigenaar.
Wat rest, zijn geasfalteerde lanen en paden, een hertenkampje en een kerkhofje. Wilde reeën vluchten bij het betreden van dit verscholen grafveld. Het meest opvallend te Groot Bronswijk: de monumentale bomen en boompartijen, bosjes en vijvers, eertijds ontworpen door de noordelijke la…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.