Het door de media versterkte beeld dat in jongerenketen alleen maar (veel) alcohol wordt gedronken, verdient nuancering.

Het door de media versterkte beeld dat in jongerenketen alleen maar (veel) alcohol wordt gedronken, verdient nuancering. Jongerenketen op het platteland zijn belangrijk voor jongeren. Die kunnen elkaar daar in een relatief veilige, eigen omgeving ontmoeten – buiten het directe toezicht van opvoeders. Jongeren drinken wel in keten, maar dat doen ze elders ook, zo blijkt uit onderzoek van Dirk Strijker en ondergetekende, beiden van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG.
In Noordoost-Nederland staan veel keten, vaak oude bouwketen of (sta)caravans, waarin jongeren regelmatig samenkomen. De onderkomens vallen te vergelijken met hangplekken, alleen bevinden ze zich niet in de publieke maar in de private ruimte. De dichtheid en spreiding verschilt sterk. Zo blijken in de provinci…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden