Noord-Nederland heeft veel rechte lijnen. Landaanwinning in Friesland, de kleipolders in Groningen en de kanalen in Drenthe: ontginning en transport gaan er sinds mensenheugenis langs de liniaal. De recreërende automobilist, de zondagsrijder, zal het lange dorpenlint langs de straatweg genietend in zich opnemen.

Om al die allees met hun lange perspectieven veilig te laten berijden, gooien de wegbeheerders er hier en daar een drempel of sluis in, waardoor de lust verdwijnt om op het eindeloos rechte stuk geleidelijk te versnellen. De boombeplanting op een halve meter uit het asfalt, de strak geschoren bermen met de reeksen lommerrijke erven daarachter maken van de weg een parkway. De recreërende automobilist, de zondagsrijder, zal het lange dorpenlint langs de straatweg genietend in zich opnemen. Ondertussen neemt hij de hindernissen soepel laverend zodra hij de zoveelste dorpskern binnenrijdt. Met het moderne wegbeheer, met zijn slingers en golven, is hij immers al enige tijd vertrouwd. Een vertrouwdheid die plotseling verdwijnt zodra hij aankomt bij de wegversperring die op de foto is te zien …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.