De Poort naar de Wadden. Honderdduizenden mensen passeren Harlingen op weg naar de eilanden. De stad houdt al deze toeristen graag langer vast.

‘Natuurlijk. Efficiëntie is prachtig. Het is superhandig dat je via internet een bootkaartje voor de eilanden kunt kopen.’ Burgemeester Paul Scheffer van Harlingen wordt desondanks ‘een beetje verdrietig’ als hij mensen van de trein naar de boot ziet rennen. Want die mensen gingen vroeger nog wel eens Harlingen in om te winkelen of een hapje te eten. ‘Nu ze veel strakker kunnen plannen is dat een stuk minder,’ vertelt hij in zijn prachtige werkkamer op het stadhuis in de havenstad. Middenstand en horeca ondervinden de keerzijde van deze efficiëntie. Het ‘trauma van
Harlingen,’ noemt de burgemeester het.

Scheffer: ‘Elk jaar komen hier meer dan 600.000 passagiers langs. Maar langskomen is niet genoeg. Mensen reizen de hele wereld over om Werelderfgoederen te zien. Het kan niet anders of…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.