Zelfs bij storm is Schiermonnikoog nog aantrekkelijk. Maar het eiland is beducht op te veel bombarie. De gemeente wil zichzelf blijven.

‘Helemaal duurzaam en zelfvoorzienend op het gebied van energie is misschien wat veel gevraagd. Maar zeventig tot tachtig procent moet toch lukken.’ Burgemeester Bert Swart geeft hoog op van dit streven op Schiermonnikoog. De gemeente tekende niet voor niets samen met de vier andere Waddeneilanden een duurzaamheidmanifest waarin zij elkaar en de buitenwereld beloven om in 2020 zelfvoorzienend te zijn. Swart: ´Op Schiermonnikoog gaat dit zeker gebeuren. Zo niet over tien jaar dan toch zeker enige jaren later.´ Belangrijke troef op Schiermonnikoog: de mede door het Waddenfonds gesubsidieerde bouw van een biovergistingsinstallatie door zeven boeren op het eiland. Met het gas dat zij straks overhouden kan de energiebehoefte van het gehele eiland voor een groot deel worden gedekt. De bouw va…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.