Ameland krijgt extra zand. Bodemdaling binnen de grenzen. Tijdelijk boorplatform bij Ameland. Drie berichten die half mei - toeval of niet - min of meer tegelijk zelfs landelijke aandacht kregen. Niet alles kwam even goed uit de verf.

Om te beginnen de zandsuppletie ter hoogte van midden-Ameland. Rijkswaterstaat stort daar een half jaar lang vijf miljoen kubieke meter zand op strand en vooroever. Doel is om het eiland mede in verband met de stijgende zeespiegel te beschermen tegen stormen en golven. De natuur wordt zoveel mogelijk ontzien. De Waddenvereniging kan ermee leven. Onderbelicht bleef dat de suppletie ook dient om de bodemdaling door gaswinning op te vangen. Circa vier procent van de hoeveelheid aan te brengen zand is hiervoor bedoeld, aldus slechts een voetnoot in de suppletiebeschikking van Verkeer en Waterstaat. Gaswinning dus. De NAM plaatste twee kilometer uit de kust ter hoogte van Ameland-Oost een extra boortoren om vanaf half mei een tot dusver onberoerd gasveldje te exploiteren. Het platform is ā€˜go…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts ā‚¬52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden