Bedrijventerrein Westpoort, het nieuwe woongebied Meerstad: deze recente grootschalige uitbreidingen aan de west- en oostkant van Groningen roepen de vraag op of het ideaalbeeld van de ‘compacte stad’ nog wordt gekoesterd.

De stad Groningen groeit als kool. Ze is hard op weg naar de 190 duizend inwoners, meldde de nieuwe burgemeester Peter Rehwinkel trots tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak. Binnen tien jaar wordt de grens van 200 duizend ingezetenen bereikt, valt aanvullend te lezen in de meest recente gemeentelijke prognoses. Wat een verschil met 1990, het jaar waarin Groningen zijn 950-jarig bestaan vierde met onder meer de plaatsing van tien stadsmarkeringen naar een idee van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind: negen kunstwerken langs de belangrijkste toegangswegen op de grens van de stad en één kunstwerk op het Martinikerkhof. Groningen telde toen, twintig jaar geleden, nog ‘maar’ 168 duizend inwoners.
Duidelijk is dat steeds meer mensen het centrum van Noord-Nederland verkiezen als …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.