Het nieuwe zorgcentrum De Stilen op Terschelling is mede mogelijk dankzij een vorig jaar gevraagde en volledig toegekende subsidie van bijna 230 duizend euro uit het Waddenfonds. De provincie Fryslân vulde dit bedrag aan tot ruim vier ton. De gelden zijn bedoeld om het moderne complex straks zo energieneutraal mogelijk te laten zijn: driedubbel glas, zonnecollectoren, ledverlichting en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem.

Slecht ter been of gewoon geen zin in een wandelingetje? Geen nood. In de hal van het nieuwe zorgcentrum De Stilen op Terschelling komt een monitor te hangen met webcambeelden uit de haven. Bezoekers en bewoners van het complex hoeven zo niets te missen van het gaande en komende scheepvaartverkeer. In november ging de eerste paal de grond in voor de nieuwbouw (opdrachtgever: zorgorganisatie Noorderbreedte. Kosten: 18,5 miljoen euro. Oplevering 2012). Het complex omvat appartementen voor ouderen met mogelijkheden tot verpleging en verzorging, een huisartsenpraktijk, een centrum voor fysiotherapie, kinderopvang en een uitvaartcentrum.
De architect en de interieurontwerper kozen voor materialen, kleuren en een bouwwijze die aansluiten op de sfeer van het eiland. Het complex wordt half in e…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.