Slecht ter been of gewoon geen zin in een wandelingetje? Geen nood. In de hal van het nieuwe zorgcentrum De Stilen op Terschelling komt een monitor te hangen met webcambeelden uit de haven. Bezoekers en bewoners van het complex hoeven zo niets te missen van het gaande en komende scheepvaartverkeer. In november ging de eerste paal de grond in voor de nieuwbouw (opdrachtgever: zorgorganisatie Noorderbreedte. Kosten: 18,5 miljoen euro. Oplevering 2012). Het complex omvat appartementen voor ouderen met mogelijkheden tot verpleging en verzorging, een huisartsenpraktijk, een centrum voor fysiotherapie, kinderopvang en een uitvaartcentrum.
De architect en de interieurontwerper kozen voor materialen, kleuren en een bouwwijze die aansluiten op de sfeer van het eiland. Het complex wordt half in een duin gebouwd. De gevels worden onder verwijzing naar duinzand uitgevoerd in geel baksteen. De antracietkleurige betontegels voor het complex en in de hal doen denken aan de basaltblokken die Terschelling beschermen tegen water.
De nieuwbouw van De Stilen is mede mogelijk dankzij een vorig jaar gevraagde en volledig toegekende subsidie van bijna 230 duizend euro uit het Waddenfonds. De provincie Fryslân vulde dit bedrag aan tot ruim vier ton. De gelden zijn bedoeld om het moderne complex straks zo energieneutraal mogelijk te laten zijn: driedubbel glas, zonnecollectoren, ledverlichting en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem.
Het Waddenfonds is onder meer bedoeld ter stimulering van duurzame projecten in het gebied. Vorig jaar honoreerde het niet alleen het subsidieverzoek van De Stilen maar ook dat van Groen Gas op Schiermonnikoog, energieneutraal wonen op Texel en een demonstratieproject HRe-ketel op Ameland.
Een goede zaak, al die op duurzaamheid gerichte subsidies. Te hopen valt dat het fonds deze lijn volhoudt. Honoreert het de komende jaren meer van zulke initiatieven, dan behoren de Waddeneilanden straks tot de duurzaamste gemeenten van Nederland. Het ‘eigen’ Waddengas kan ze dan helemaal gestolen worden. Toch?