De rechte lijn is de rechte lijn niet meer. De Drentsche Hoofdvaart, het Stadskanaal, de oude rijksstraatwegen naar Leeuwarden, ooit voerden ze de reiziger in een monumentale rechte lijn naar hun bestemming. Nu is elke kruising een kleine verkeerstuin geworden, die ons het eindeloos zicht op de rechte lijn tot aan de horizon heeft ontnomen. Een kruispunt is nu een kruisvlak. Een kruisvlak heet een rotonde of plein.
Tussen de Friese dorpen Frieschepalen en Bakkeveen ligt een kaarsrechte ontginningsvaart met daarlangs een weg. Een mooi traject dat je als weggebruiker een aangenaam gevoel van ruimtelijkheid geeft vanwege de lange rechte lijn en het open landschap. De vaart zit er dan ook goed in, tot het moment dat we de lijn ineens kwijt zijn. We rijden tussen twee meerpalen door een soor…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.