Vinkega. Aantal inwoners: 223. Je ziet het en je denkt het en dan is het alweer achter de rug. Wat heeft een mens hier in ’s hemelsnaam te zoeken? Nee, betere vraag: wat heeft een mens hier niet te zoeken?

Je ziet het en je denkt het en dan is het alweer achter de rug. Want je hoeft je voet niet eens van het gaspedaal te halen op de weg door Vinkega. Dat hoeft pas in Steggerda, en dan ben je toch 3,5 kilometer verder. Steggerda heeft een kom, Steggerda heeft een kruispunt.
Daarom mag je er 30, zegt het bord. En wie niet lezen wil, moet maar voelen – dus heeft Steggerda ook hoge drempels. Vooruit, 30, en dan nog ben je voor je het weet in Peperga, maar nee, ook al ben je nog steeds in Weststellingwerf, het is allemaal niet de bedoeling. Vinkega, dat is de bedoeling.
Rechtsomkeert dus maar.
(En daar heb je het al, als je er woont: De Vraag. Wat heeft een mens hier in ’s hemelsnaam te zoeken? Maar dat is niet de goede vraag. Dat is de vraag waarvan je als-ie je gesteld wordt al weet dat niet…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden