Dolblij was Lenie ’t Hart toen haar zeehondencrèche vorig jaar 30 duizend euro kreeg van RWE-Essent. Ook tevreden met de energiereus: FC Groningen. De (financiële) samenwerking bevalt de club goed. Vrij Nederland schreef eerder kritisch over de sponsoractiviteiten van het Duitse RWE, sinds twee jaar eigenaar van Essent. De ‘RWE-lobby’ om ‘Groningse zieltjes’ met geld te ‘paaien’ en ‘rijp te maken’ voor de komst van zijn kolencentrale(s) in de Eemshaven draait volgens het weekblad ‘op volle toeren’.

Vrij Nederland schreef eerder kritisch over de sponsoractiviteiten van het Duitse RWE, sinds twee jaar eigenaar van Essent. De ‘RWE-lobby’ om ‘Groningse zieltjes’ met geld te ‘paaien’ en ‘rijp te maken’ voor de komst van zijn kolencentrale(s) in de Eemshaven draait volgens het weekblad ‘op volle toeren’. De landschappelijke en ecologische gevolgen van de centrales zijn immers groot en omstreden. Geen enkel ander Waddenplan haalt het qua omvang en kosten bovendien bij de bouw van deze energiecomplexen.

RWE-spindoctor en PvdA-bestuurder Dig Istha weersprak trouwens de kritiek. Het geld voor de zeehonden was een gift zonder enige vorm van tegenprestatie. En het ‘partnerschap’ met FC Groningen past in het RWE-beleid om óók te investeren in sociaal-culturele projecten. Toch wringt er iets….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden